Термопомпите са създадени да намалят и оптимизират експлоатационните разходи на топлина.

Помпите използват най-съвременни компресори с инвертор и допълнителен разширителен клапан, който осигурява модулация на мощността в диапазона от 30-100%.

Всяка термопомпа, предлагана на пазара може да се използва за отопление на Вашият дом, но най-добрите са тези, които имат най-висока сезонна ефективност, по-лесни за монтиране и конфигуриране, по-надеждни и тези, които по-бързо ще могат да се изплатят.

Лидери по тези показатели са термопомпите – въздух-вода. Това са едни от най-съвременните и екологични технологии, предлагани на пазара. Те предлагат високо ниво на комфорт у дома Ви и за това са предизвикателство за потребителите.

В тази статия Ви предлагаме всичко свързано със закупуването на подходяща термопомпа въздух-вода на добра и приемлива цена.

В днешно време пазара е наситен с различна отоплителна техника. Голямото предлагане обърква потребителя. Не е лесно да се вземе най-доброто решение.

Консултация може да получите от професионалистите на фирма Дикси ООД, които ще отговорят на всички Ваши въпроси по отношение на най-добрият модел – термопомпа.

Преди да се започне с избора на подходяща термопомпа е добре да се знае за къде е предназначена – къща, апартамент, офис, производствен цех и други. Това е важно, защото се определят основните параметри, а именно:

  • Местонахождение на обекта – важно е, в кой район се намира обекта – енергийни потребности, надморска височина, транспортни разходи за оглед, доставка, монтаж и поддръжка.
  • Особеностите на обекта – квадратура на помещението, височина на стените, неотопляема площ, междусградни течения и много други, които се вземат предвид.
  • За какво ще използвате обекта – това е важно! От съществено значение е оразмеряването на термопомпата и за цялата отоплителна система.
  • Приблизителна площ, етажност на обекта – за правилното оразмеряване на инсталацията са важни тези параметри. Не трябва да се пренебрегват и неотопляемите помещения като: гаражи, сутерени, подпокривни пространства и други, които граничат с отопляемите помещения. Те оказват влияние при избора на мощност на термопомпата.
  • Налични отоплителни инсталации – добре е преди да се инсталира термопомпа да се вземат предвид наличните отоплителни инсталации в обекта. Това са: радиатори и котел, навсякъде ли се използват отоплителните тела в обекта, ще продължават ли да се използват и в бъдеще, и други. Това е важен акцент, който се взема предвид при присъединяването на топлоизточника и на отоплителните тела.

След всички анализи, които са направени за обекта, следва да се разгледа каква мощност термопомпа отговаря на параметрите, определени по-горе. Това ще Ви помогне за евентуални топлинни загуби. Честа грешка е когато се пропускат неотопляемите помещения, и не добрата изолация.

Фирмите, които се занимават с отоплителни системи, предлагат приблизително автокалкулиране – вземат предвид мощността на термопомпата, и цената. След проведена консултация със специалист от фирмата се взема окончателното решение: коя инсталация е най-подходяща. Това са хората, които имат натрупан професионален опит, дават гаранция за изпълнението и правилната работа на отоплителната инсталация.

Тяхната препоръка е от особено значение! Една от тези препоръки са основните характеристики на термопомпите въздух-вода:

Максимална мощност – това е най-важната характеристика. Без необходимия запас от топлинна мощност може да се наложи да се добавя или превключва допълнителен топлоизточник в най-студеното време. С понижаването на температурите на външния въздух (например -15⁰С) термопомпите губят мощност, а загубите в жилището се увеличават. Има необходимост от увеличаване на температурата на водата в отоплителната инсталация (например на 50⁰С). Тогава максималната мощност на термопомпата намалява с 30-60% и нейното правилно оразмеряване е жизнено важно, за да може да се поддържа комфортът в жилището. Термопомпа въздух-вода, която няколко градуса след нулата включва ел. нагреватели или се размразява ненужно през 40 минути не е енергоефективна.

COP: Коефициент на преобразуване. Колкото по-високо е това число (препоръчително SCOP), толкова по-ефективна е термопомпата. 

SCOP: Това е нововъведен параметър през последните години, който е средногодишният коефициент на преобразуване.

Диапазон на входяща ел.мощност: В днешно време всеки разчита на т. нар. инверторни термопомпи, които са енергоефективни. Те предлагат всякакви режими на работа: не се налага да спират и тръгват, и работят със среден режим според състоянието на обекта. Колкото по-голям е  диапазонът на входящата ел. мощност, толкова по-надеждна е термопомпата и сметките за отопление са по-ниски.

Например, ако вземем среден клас термопомпа от 16kW – нейният единичен компресор има диапазон на входяща мощност между 2kW и 5kW. При нормално студено време термопомпата работи добре в среден инверторен режим с около 3-4kW, но когато температурата на външния въздух се покачи, термопомпата няма достатъчно да намали мощността си и ще се наложи – да спре. Това означава, че в този момент тази термопомпа се явява твърде мощна и с един голям компресор, който има малък диапазон на работа, ще работи като ON/OFF термопомпа.

Всички технически характеристики са относителни към условията, в които се отчитат и не бива да се взимат на 100%. Някои показатели като COP, SCOP и максимална мощност се взимат обикновено при режим +7⁰С външна температура и +35⁰С подаваща (топла) вода. Те са добър ориентир, но не може да се разчита на тях.

Други основни характеристики са режимите на работа на термопомпата. Те биват:

Основен режим – повечето модели термопомпи могат да работят в няколко режима, като отопление и топла вода, отопление и охлаждане, охлаждане и топла вода, или и трите режима – отопление, гореща вода и охлаждане.

Допълнителни режими –  автоматично поддържане на температурата, работа по график, компенсира температурата в зависимост от външната температура.

Функции на термопомпата:

Термопомпата притежава интелигентна система за размразяване;

Поддържа циркулацията на охлаждащата течност през водния топлообменник, който предпазва от замръзване;

Автоматично се рестартира (в случай на повреди, грешки, изключване и възстановяване);

Функционалност на устройството – може да се използва в режими за отопление, охлаждане и гореща вода.

Всичко описано до тук, трябва да се вземе предвид при избора на термопомпа.

Всеки собственик трябва да реши кое е по-важно за него – ефективност или действителни спестявания. Ако спестяванията са важни, съсредоточете се върху разходите за термопомпата, нейния период на изплащане и разходите за поддръжка през целия експлоатационен живот.

Ние от „Дикси“ ООД имаме богат опит с термопомпи въздух-вода, и ги препоръчваме, защото топлината за едно домакинство е най- важното перо (около70-85%). Топлинната инсталация трябва да се изпълни професионално, за да се намалят ежемесечните сметки.

Нашият екип от фирма Дикси ООД е насреща, за да извърши оглед и монтаж, който да отговаря на Вашите потребности и изисквания.

Изграждаме и поддържаме отоплителни инсталации и с годините натрупан опит сме спечелили Вашето доверие! Предлагаме високо качество на конкурентни цени, професионално обслужване.

В нашият онлайн магазин dixishop.bg ще откриете многообразие от най-добрите термопомпи на известни марки със съвременен компресор PANASONIC с инвертор и допълнителен разширителен клапан в технологията EVI.