Пелетните котли стават все по-популярни. На пазара се появиха пелетни котли, които са максимално автоматизирани. Могат да работят непрекъснато в продължение на няколко седмици или месеци.

Пелетен котел – как работи?

Пелетният котел с автоматично подаване е идеален за тези, които не искат да прекарат цялата зима в котелното помещение. По отношение на поддръжката – работи на принципа “включи и забрави”.

Почти всички функции, от запалване до подаване на гориво към горелката, се изпълняват без човешка намеса. Необходимо е само навреме да заредите пелетите в резервоара, периодично да изпразвате пепелта и да почиствате топлообменника.

Между другото, много съвременни пелетни котли се самопочистват, така че дори не е нужно да ги почиствате.

Друг интересен вариант е дистанционното управление. Много модели могат да бъдат оборудвани с Wi-Fi или GPS-модули, което позволява котелът да се управлява дистанционно.

Например, за понижаване на температурата в къщата, докато там няма никой, и подаване на команда за затопляне в точното време (например, преди напускане от работа и т.н.).

Пелетният котел се използва не само в частни домове, но и за отопление в промишлени съоръжения от всякакви размери. Особено полезни са в дървообработващите предприятия.

Пелетният котел е модификация на твърдото гориво. Разполага с: камина с врата за зареждане, топлообменник, комин, и място за отделяне на пепелта.

Разликата се крие в наличието на резервоар за гориво, механизъм за автоматично подаване и горелка за пелети.

Резервоарът за гориво е разположен отгоре или отстрани на котела. Обемът му зависи от мощността и модела на котела.

Много производители предлагат котли с различен обем на гориво. Има и модели с вградени резервоари за гориво. Те са компактни, заемат по-малко място.

Избор на пелетен котел?

За да изберете пелетен котел, първо трябва да определите мощността на отопляемата площ. Следващата стъпка трябва да бъде проучване на модели от различни производители. Някои пелетни котли са оборудвани с чужди горелки и няма сервизен център, който да ги обслужва при повреда. При покупка обърнете внимание на дебелината на стоманата на котела, неговия външен вид и функциите.

Всеки производител се опитва да се открои и да предложи по-добър вариант от другите. И не забравяйте предварително да измерите котелното и да разберете размерите на резервоара за гориво.

Като цяло има много фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на пелетен котел.

Ако имате съмнение относно правилния избор на пелетен котел се консултирайте с наш  специалист от фирма Дикси ООД. Ние ще ви помогнем да изберете точния модел пелетен котел и ще уредим доставката му.

При необходимост ще направим монтаж и пускане в експлоатация. В нашия онлайн магазин dixishop.bg можете да разберете за размери, характеристики.

Ще се радваме да Ви бъдем полезни!