Всички модерни отоплителни системи за частни къщи и други жилищни сгради могат да бъдат разделени на 2 групи.

Първата група включва традиционни методи за отопление, при които се използва един източник на топлина – котел, работещ с един или повече енергийни носители. В този случай топлинната енергия се разпределя в помещенията посредством топлоносител – вода или въздух. Тук иновативните решения са насочени към подобряване на топлообмена и въвеждане на модерно оборудване за автоматизация.

Втората група включва всички системи, използващи нови отоплителни технологии с енергоспестяващо оборудване. Това са различни слънчеви системи, слънчеви колектори и най-новите видове електрическо отопление. Въпреки цялата привлекателност на тези системи, повечето собственици на жилища предпочитат да отопляват частните къщи с традиционни методи.

Еволюция на традиционните системи и котли

В миналото отоплителните системи са били доста примитивни, макар да са били направени много надеждно. Сега приоритетите се променят, модерните енергоспестяващи технологии стават все по – актуални, което дава възможност за спестяване на постоянно нарастващите енергийни ресурси.

Благодарение на това традиционните системи станаха по-съвършени поради внедряването на:

Използване на нови материали и технологии за производство на отоплителни системи;

Въвеждане на съвременни инструменти за автоматизация, които контролират работата на системите в зависимост от метеорологичните условия, включително и дистанционно ;

Използването на нискотемпературни отоплителни мрежи – подове с водно отопление с автоматичен контрол на отоплението;

Реализиране на топлина от отработен въздух, изпускан по време на въздушното отопление на сградите, наречено рекуперация.

Кондензационните котли с модерни топлообменници са съвременни съоръжения за производство на топлинна енергия, които са поразителен пример за енергоспестяващо газово оборудване.

Горелките също са претърпели промени. Сега те могат самостоятелно да дозират количеството гориво и въздух, както и автоматично да променят интензивността на горенето. Това важи и за котлите на твърдо гориво, които горят дървесни пелети. Поради чистотата на този вид твърдо гориво, пълната автоматизация на процеса и добър топлообмен, модерен пелетен котел може да работи с ефективност до 85%.

Съвременните отоплителни уреди са изработени от най-добрите топлопроводими материали – алуминиева сплав и стомана, въпреки че чугунените в ретро стил все още имат много фенове.

Истинска новост в областта на отоплението са вентилаторните конвектори, задействани с термопомпа. Те са модерни уреди, които могат да осигурят отопление, охлаждане и изсушаване.

Гарантират перфектно разпределение на въздуха в жилищни или търговски площи с минимални нива на шум и отлично енергоспестяване.

Фирма Дикси ООД предлага висококачествени отоплителни системи, които могат да задоволят и най-изтънчените Ви изисквания.

Голям избор от продукти за ОТОПЛЕНИЕ И ОХЛАЖДАНЕ може да откриете в нашият онлайн магазин dixishop.bg.